Aşure Tarifi – Aşure Nasıl Yapılır

Aşure Tarifi
Aşure Nasıl Yapılır
Aşure Muharrem Ayının 10’cu Günü
Aşure

aşure nasıl yapılır
Aşure Tarifi

 

Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh Büyük Tufan’dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker,fasulye, pirinç kullanılarak yapılır.
Süsleme amacı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuru yemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibariyle vegandır.

Aşure, Arapça “aşu:re” kelimesinden gelmektedir.
Alevi kültüründe, Kerbela Savaşında Hüseyin’in öldürüldüğü günde aşure pişirilmesi ile aşurenin hiçbir hayvansal ürün içermemesi arasında bağlantı kurulur ve şiddetin genel olarak protesto edildiği ifade edilir. Aleviler, her sene aşurelerini pişirip konu komşu ile paylaştıkları Muharrem ayında 12 gün boyunca etin tüketilmediği bir oruç tutarak öldürmenin her türlüsünün (besin için kesilen hayvan dahil) şiddet olduğunu idrak ederler.Aşureyi yapıp komşularla paylaşıp onlarla paylaşmanın hazını duymak kadar güzel bir şey yok diye düşünüyorum.Nasıl kurban bayramında kurban kesilip komşularla paylaşılıyor insanlar bundan çok mutlu olup haz alıyorlarsa bence aşurede böyle bir haz bırakıyor bende elinden gelen herkesin aşureyi yapıp paylaşmalı diye düşünüyorum bilmem sizler ne dersiniz şimdiden aşure yapanların aşurelerini Allah kabul etsin seneye yine yapmayı nasip eder inşallah sağlıcakla kalın Allah’a emanet olun önce eski tariflerimizi şöyle bir hatırlayalım ne dersiniz.

 



Zeytin Ezmeli Dolama Poğaça  TARİFİ İÇİN TIK TIK 
Elmalı Tarçınlı Turta  TARİFİ İÇİN TIK TIK
Vanilyalı Fırın Sütlaç Oktay Usta  TARİFİ İÇİN TIK TIK 
aşure nasıl yapılır
Aşure Tarifi

Aşure Tarifi İçin Malzemeler:

  • Üç su bardağı aşurelik buğday çiğ ölçüsü
  • 1 su bardağı fasulye çiğden ölçüsü
  • 1 su bardağı nohut çiğden ölçüsü
  • 2 su bardağı ince zarı soyulmuş ceviz içi.Not aşurenin içine katmayanların kabuğunu soymadan robottan geçirip üzerine süs olarak kullanılabilir.Ama ben soyup içine katmayı tercih ediyorum soymadan atılırsa aşureyi karartır.
  • 1 su bardağı kabuğu soyulmuş badem içi ( artık hazır soyulmuş satılıyor )
  • 1 su bardağı kabuğu soyulmuş fındık içi ( artık hazır soyulmuş satılıyor )
  • 1 su bardağı kabuğu soyulmuş fıstık içi ( artık hazır soyulmuş satılıyor )
  • 100 gr kayısı kurusu
  • 100 gr kuru incir
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 4-5 tane karanfil
  • 2 kilodan bir su bardağı eksik toz şeker
  • yaklaşık 8 litre su kendiniz ayarlarsınız ben bu kadar kullandım.
  • 1 fiske tuz yani çay kaşığının ucuyla azıcık tüm tatlılarda kullanılır.
  • süslemek için nar tanesi,tarçın,hindistan cevizi arzuya göre kullanılır.
  • pişirme süresi ön hazırlık hariç 1,5 ile 2 saat arası.
Aşure Nasıl Yapılır:
  • Aşureyi yapabilmek için ben akşamdan ön hazırlıkları yapıyorum şimdi ön hazırlığı anlatıyım sizlere.Aşurelik buğday 4-5 sefer yıkanır tencereye konur 3.5  litre su eklenir kaynatılır.Kaynamaya başlayınca 15 dakika kaynatırız.Ocaktan alırız ağzını kapatır yarım saat bekleriz ve tekrar kaynatırız.Yarım saat daha bekleriz 1,5  litre kaynar su ekleriz ağzını kapatırız ve böylece sabaha kadar beklemesi için kenara koruz böylece sabah aşurelik buğday daha rahat pişecek.
  • Fasulyeleri yıkar ocağa koruz yeterince su ekleriz kaynatırız 15 dakika kadar daha sonra ocağı kapatırız.Yarım saat sonra tekrar ocağa alır ve kaynatırız,ağzını kapatır sabah için fasulyede hazır.
  • Sıra nohutta yıkarız tencereye ekleriz üzerine yeterince su koyarız ve kaynatırız 15 dakika kadar ocağın altını kapatır.Yarım saat sonra tekrar ocağa koruz 15 dakika daha kaynatırız ve sudan kaşıkla alarak nohutlar sıcakken kabuklarını soyarız çok lezzetli oluyor tavsiye ederim soyduktan sonra kaynar suya koyacaksınız böylece sabaha hazır olacak.Ama isteyen kabuklarını soymaya bilir.Benim tercihim soymaktan yanayım.
  • İnciri ve kayısıyı küçük küçük doğrayıp suyun içine koyacağız sabaha hazır olacak
  • Ceviz içini bir tencereye koyun üzerine kaynar su ekleyin ocağa koyun sıcak sıcak cevizin ince zarını soyun ve soyduğunuz cevizleri suyun içine koyun.
  • Tencere alalım soyulmuş ceviz,soyulmuş badem,soyulmuş fındık içi,soyulmuş fıstık içi ve suyu tencereye ekleriz ve 10 dakika  kaynatırız.Ocaktan alırız süzeriz ve normal su ekleriz ve sabaha hazır olarak bekler.
  • Üzümü de ayıklar ve yıkarız suyun içine koruz sabaha hazır bekler.Böylece ön hazırlık tamamlanmış oluyor sabah kalkınca aşuremizi ocağa koymaya ne dersiniz.
  • Evet dostlar şimdi aşure yapımına geçelim büyük bir tencere alalım akşamdan kaynattığımız aşurelik buğdayı içine katalım suyuna bakın az görünüyorsa 3 litre su ekleyin yalnız eklediğiniz su her zaman kaynar olacak.Kaynamaya başlayan aşurelik buğdayımız 15 dakika kaynadıktan sonra akşamdan hazırladığımız fasulye ve nohut suyuyla birlikte ısıtılır ve suları süzülerek nohut ve fasulye kaynayan aşurelik buğdaya eklenir.Aynı zaman da bir baş parmağımız ve işaret parmağımızın tutması kadar tuz ekleriz iki parmakla ne kadar tuz alabilirsek tatlılarda mutlaka tuz kullanılmalıdır.Kaynayıp özleşene kadar pişirilir ocağın başından ayrılmayın karıştırın tencerenin dibi çabuk tutabiliyor.
  • Özleşmeye başlayan karışıma suda bekleyen üzümler süzülür tekrar yıkanır ve karışıma yani tencereye eklenir.Aynı zamanda incir ve kayısı süzülür tekrar yıkanır ve suyun içinden çıkarıp tencereye ekleriz.Üzümler biraz şişmeye başlayınca kuru yemişleri suyunu süzer tekrar yıkarız ve suyunu tekrar süzerek tencereye ekleriz.Bu karışımlar özleşene kadar kaynatırız.İçindekiler iyice pişince toz şekerini ekleriz güzelce kaynatırız.Şekerle aşure iyice birleşmelidir.İyice kaynamazsa su gibi durur son olarak da karanfil eklenir .Pişirme süresi bende 1,5 saat oldu sizlerde değişebilir.Benin yaptığım aşureye 8 litre su gitti sizlerde değişebilir bundan dolayı suyu dikkatli ekleyin tüm suyu birden eklemeyin kararını kendiniz verin.İster sıcak yiyin isterseniz soğuk ben sıcak yemeyi severim.
  • Narla, hindistan cevizi ve tarçınla süsleye bilirsiniz.Benim tercihim sade olarak yemek oluyor sade olunca lezzetini daha iyi anlayabiliyorum ben nar tercih etmiyorum.
  • Gelen misafirlerim çok beğendiler umarım sizlerde beğenirsiniz.Her şeyin bir ilki vardır sizlerde az da olsa deneyin derim. Allah’a emanet olun sağlıcakla kalın yapanların aşureleri Allah kabul etsin ayrıca gelecek senede nasip olur yaparız inşallah.
aşure nasıl yapılır
Aşure Tarifi
Afiyet Olsun

Aşure Tarifi

Aşure Nasıl Yapılır
Aşure Muharrem Ayının 10’cu Günü
Aşure

3 Comments

  1. Elinize sağlık :)) İşte aradığım tarif budur 🙂 Tam benim sevdiğim gibi yapmışsınız, çocukluğumun bol malzemeli aşuresi. Muhallebi gibi koyu, 5-6 malzeme ile yapılıp üzeri süslenen aşure ile alakası yok.Koyu olmasının önüne nasıl geçerim diye ararken buldum tarifinizi, çok güzel tüyolar vermişsiniz

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.




Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.